दाल, बाटी और चूरमा कहाँ पर प्रसिद्ध है ?
दाल, बाटी और चूरमा राजस्थान का एक लोकप्रिय व्यंजन है | राजस्थान भारत के पश्चिम क्षेत्र मे आता है इसलिए इसकी विधि हमने पश्चिम क्षेत्र मे लिखी है | राजस्थान के हर घर मे सप्ताह मे एक बार दाल बाटी जरूर बनाई जाती है | राजस्थान के अलावा भारत के भी हर घर मे दाल बाटी आपको जरूर मिलेगी | बच्चों से लेकर बड़े बुजुर्गों तक दाल बाटी सबको पसंद है | इस व्यंजन को घर के छोटे बड़े सभी समारोह मे एक बार तो जरूर बनाया जाता है |
इसकी लोकप्रियता इतनी है की अधिकतर ढाबे और रेस्टोरेंट मे यह उपलब्ध है | दाल बाटी के साथ चूरमा यह राजस्थान की प्रसिद्ध पेश कश है | इसी के साथ छाछ को भी पेश किया जाता है जिससे आपका खाना digest हो जाए | क्योंकि यह खाना थोड़ा भारी होता है इसके साथ मे प्याज, टमाटर, पत्ता गोभी, नींबू, चुकंदर का सलाद और अचार भी परोसा जाता है | किसी समारोह मे इसके साथ मे लड्डू भी बनाए जाते है | लड्डू या चूरमा दोनों मे से एक तो आपको जरूर मिलेंगे | बाटी के साथ दाल भी अलग अलग तरह की बनाई जाती है |
तुअर की दाल या उड़द की दाल इसी के साथ मे बाटी को भी अलग अलग कई तरीकों से बनाया जाता है | बाटी, बाफ़ला, मसाला बाटी, अजवाइन वाली बाटी, कंडे की बाटी, ओवन पर सिकी हुई बाटी, माइक्रोवेव की बाटी सभी का स्वाद अलग अलग आता है | जिसको जैसी पसंद है वेसे इसे बनाता है तो चलिए हम आपको इसे बनाने की विधि बताते है | इसमे से जों आपको पसंद आए आप वो बनाए खाए और सबको खिलाए |
Where are Dal, Baati and Churma famous ?
Daal, Baati and Churma is a popular dish of Rajasthan. Rajasthan is situated in the western region of India, so we have written its recipe in the western region. Daal Baati is definitely made once a week in every house of Rajasthan. Apart from Rajasthan, you will definitely find Daal Baati in every house of India. From children to elders, everyone likes Daal Baati. This dish is definitely made at least once in every small or big function of the house.
Its popularity is so much that it is available in most of the Dhabas and restaurants. Churma with Daal Baati is a famous dish of Rajasthan. Buttermilk is also served with it so that your food gets digested. Since this food is a bit heavy, onion, tomato, cabbage, lemon, beetroot salad and pickle are also served with it. Laddoos are also made with it in some functions. You will definitely find one of the two, Laddoos or Churma.
Daal is also made in different ways with Baati. Along with Toor dal or Urad dal, Baati is also made in many different ways. Baati, Bafla, Masala Baati, Ajwain Wali Baati, Kande Ki Baati, Oven Baked Baati, Microwave Baati all taste different. Everyone makes it the way they like it, so let us tell you the method of making it. Whatever you like, make it, eat it and feed it to everyone.
दाल, बाटी और चूरमा बनाने की विधि Method of making Dal, Baati and Churma :-
तुअर दाल बनाने की सामग्री :-
- 5 या 6 कटोरी तुअर दाल
- 1/2 चम्मच जीरा
- 5 चम्मच तेल
- 1/2 चम्मच राई
- 1 चुटकी हिंग
- 3 प्याज
- 1 टुकड़ा अदरक
- 4 या 5 कली लहसुन की
- 7 हरी मिर्च
- 2 चम्मच लाल मिर्च
- 2 बारीक कटे टमाटर
- 1/2 चम्मच हल्दी
- नमक स्वाद अनुसार
- 4 चम्मच पिसे हुए मूंगफली दाने
- बारीक कटा हरा धनिया
- 1 ltr पानी
विधि :-
तुअर दाल मे 500 ltr पानी डालकर प्रेशर कुकर मे डाले और 1 सीटी ले ले जिससे दाल पक जाएगी | प्याज, हरी मिर्च, लहसुन, अदरक को मिक्सर मे डालकर पीस ले | फिर कड़ाई मे तेल डाले, तेल गर्म होने पर उसमे हिंग, राई और जीरा डाले | फिर उसमे प्याज, लहसुन का जों पेस्ट बनाया है उसे डाले और अच्छी तरह पकने दे | जब मसाले का रंग हल्का भूरा हो जाए उसमे मूंगफली दाने और टमाटर डाले | फिर उसमे लाल मिर्च, हल्दी और नमक डाले और 100 gm पानी डालकर 5 मिनट तक पकने दे |
फिर उसमे पकी हुए दाल और बचा हुआ पानी डालकर 10 मिनट पकने दे | उसके बाद उस पर बारीक कटा धनिया डाले | बाटी के साथ खाने के लिए आपकी तुअर की दाल तैयार है |
Ingredients for making Tuar Dal:-
- 5 or 6 bowls of Tuar Dal
- 1/2 teaspoon cumin seeds
- 5 teaspoon oil
- 1/2 teaspoon mustard seeds
- 1 pinch asafoetida
- 3 onions
- 1 piece of ginger
- 4 or 5 cloves of garlic
- 7 green chilies
- 2 teaspoon red chilies
- 2 finely chopped tomatoes
- 1/2 teaspoon turmeric
- Salt according to taste
- 4 teaspoon ground peanuts
- Finely chopped coriander leaves
- 1 liter water
Method:-
Add 500 liters of water to Tuar Dal and put it in a pressure cooker and let it whistle once so that the dal gets cooked. Grind onion, green chilies, garlic, ginger in a mixer. Then put oil in a pan, when the oil is hot, add asafoetida, mustard seeds and cumin seeds to it. Then add the paste of onion and garlic and let it cook well. When the color of the masala becomes light brown, add peanuts and tomatoes to it. Then add red chilies, turmeric and salt to it and add 100 gm water and let it cook for 5 minutes.
Then add cooked lentils and remaining water and let it cook for 10 minutes. After that add finely chopped coriander to it. Your Tuvar dal is ready to eat with Baati.
उड़द दाल बनाने की सामग्री :-
- 5 या 6 कटोरी उड़द दाल
- 1/2 चम्मच जीरा
- 5 चम्मच तेल
- 1/2 चम्मच राई
- 1 चुटकी हिंग
- 3 प्याज
- 1 टुकड़ा अदरक
- 4 या 5 कली लहसुन की
- 7 हरी मिर्च
- 2 चम्मच लाल मिर्च
- 1/2 चम्मच हल्दी
- नमक स्वाद अनुसार
- बारीक कटा हरा धनिया
- 1 ltr पानी
विधि :-
उड़द दाल मे 500 ltr पानी डालकर प्रेशर कुकर मे डाले और 1 सीटी ले ले जिससे दाल पक जाएगी | प्याज, हरी मिर्च, लहसुन, अदरक को मिक्सर मे डालकर पीस ले | फिर कड़ाई मे तेल डाले, तेल गर्म होने पर उसमे हिंग, राई और जीरा डाले | फिर उसमे प्याज, लहसुन का जों पेस्ट बनाया है उसे डाले और अच्छी तरह पकने दे | जब मसाले का रंग हल्का भूरा हो जाए उसमे लाल मिर्च, हल्दी और नमक डाले और 100 gm पानी डालकर 5 मिनट तक पकने दे |
फिर उसमे पकी हुए दाल और बचा हुआ पानी डालकर 10 मिनट पकने दे | उसके बाद उस पर बारीक कटा धनिया डाले | बाटी के साथ खाने के लिए उड़द की दाल तैयार है |
Ingredients for making Urad Dal:-
- 5 or 6 bowls of Urad Dal
- 1/2 teaspoon cumin seeds
- 5 teaspoon oil
- 1/2 teaspoon mustard seeds
- 1 pinch asafoetida
- 3 onions
- 1 piece of ginger
- 4 or 5 cloves of garlic
- 7 green chilies
- 2 teaspoon red chilies
- 1/2 teaspoon turmeric
- salt according to taste
- Finely chopped coriander leaves
- 1 liter water
Method:-
Add 500 liters of water to Urad Dal and put it in a pressure cooker and let it whistle once so that the dal gets cooked. Grind onion, green chilies, garlic, ginger in a mixer. Then add oil in a pan, when the oil is hot, add asafoetida, mustard seeds and cumin seeds. Then add the paste of onion and garlic and let it cook well. When the color of the masala becomes light brown, add red chili, turmeric and salt and add 100 gm water and let it cook for 5 minutes.
Then add cooked dal and the remaining water and let it cook for 10 minutes. After that, add finely chopped coriander on it. Urad dal is ready to be eaten with Baati.
बाटी और चूरमा बनाने की विधि Method of making Baati and Churma :-
बाटी सामग्री :-
- 2 kg गेहू का आटा
- 1/2 चम्मच नमक
- 1/4 चम्मच मीठा सोडा
- 2 चम्मच तेल (मोयन के लिए)
- 1 ltr पानी
विधि :-
गेहू के आटे को छानकर उसे एक कटोरे मे निकाले उसमे नमक मीठा, सोडा और तेल डाले फिर धीरे धीरे पानी डालकर आटे को गूँधे | आटा थोड़ा सख्त गूँधे | और फिर गोल गोल बाटी बनाए | फिर ओवन धीमी आंच पर बाटी को 1 घंटे तक सेके |बाटी के सिकने के बाद उसमे घी डाले और दाल के साथ परोसे |
Baati Ingredients :-
- 2 kg wheat flour
- 1/2 tsp salt
- 1/4 tsp baking soda
- 2 tsp oil (for kneading)
- 1 ltr water
Method :-
Sift the wheat flour and take it out in a bowl. Add salt, baking soda and oil. Then add water slowly and knead the dough. Knead the dough a little hard. Then make round Baatis. Then bake the Baatis in the oven on low flame for 1 hour. After the Baatis are cooked, add ghee to them and serve with daal.
चूरमा सामग्री :-
- 1 kg गेहू का आटा
- 1 kg सूजी
- 200 gm घी
- 1 ग्लास दूध
- थोड़ा पानी
- 500 gm शक्कर
- 50 gm काजू
- 50 gm बादाम
- 20 gm पीश्ता
- 100 gm खोपरा बुरा
विधि :-
गेहू के आटे, सूजी को एक कटोरे मे निकाले फिर उसमे 2 चम्मच घी, दूध अच्छे से मिलाए | और धीरे धीरे पानी डालकर आटे को सख्त घूंदे | फिर आटे की गोल गोल बाटी बनाए और ओवन पर 1 या 2 घंटे तक सेके | उसके बाद बाटी को मिक्सर मे पीस कर छान ले | कड़ाई मे बचा हुआ घी रखे और गर्म होने पर मिक्सर मे पीसी हुई बाटी को धीमी आंच पर 15 मिनट तक सेके | और फिर उसमे शक्कर, काजू, बादाम, पीश्ता, खोपरा बुरा और शक्कर डालकर अच्छे से मिलाए | दाल बाटी के साथ खाने के लिए चूरमा तैयार है |
Churma Ingredients :-
- 1 kg wheat flour
- 1 kg semolina
- 200 gm ghee
- 1 glass milk
- Little water
- 500 gm sugar
- 50 gm cashew nuts
- 50 gm almonds
- 20 gm pistachios
- 100 gm coconut powder
Method :-
Take wheat flour and semolina in a bowl and then add 2 teaspoons ghee and milk and mix well. Add water slowly and knead the dough hard. Then make round balls of the dough and bake them in the oven for 1 or 2 hours. After that grind the bati in a mixer and sieve it. Keep the remaining ghee in the pan and when it is hot, bake the ground bati in the mixer on low flame for 15 minutes. Then add sugar, cashew nuts, almonds, pistachios, coconut powder and sugar and mix well. Churma is ready to eat with Dal Baati.