Idli Sambhar Recipe (इडली सांभर)

इडली सांभर

इडली सांभर एक दक्षिण भारतीय खाना है | हम यह भी कह सकते है की दक्षिण भारत का प्रसिद्ध खाना इडली सांभर है | यह बहुत हल्का खाना होता है | जों जल्द हि digest हो जाता है | इडली को दो तरह से बनाया जाता है | उसमे एक है उड़द की डाल और चावल से और दूसरा तरीका का रवा जिसे सूजी भी कहा जाता है | और सांभर हरी भरी अनेक सब्जियों को मिलाकर बनाया जाता है | यह खाने मे बहुत स्वादिष्ट होती है और अब इस व्यंजन को सम्पूर्ण भारत मे पसंद किया जाता है |

दक्षिण भारतीय हो या उत्तर भारतीय व्यंजन पहले इन्हे बस वही बनाया और खाया जाता था जहा की यह प्रसिद्ध है | पर धीरे धीरे सभी तरह के व्यंजन सभी देशों मे उपलब्ध है | यह तक की विदेशों मे भी अब सभी प्रकार के व्यंजन मिलते है | तो चलिए आज हम आपको दक्षिण भारत की प्रसिद्ध इडली सांभर बनाने की विधि बताते है |

Idli Sambar is a South Indian dish. We can also say that Idli Sambar is a famous dish of South India. It is a very light dish which is easily digested. Idli is made in two ways. One of them is with urad dal and rice and the other way is with rava which is also known as semolina. Sambar is made by mixing many green vegetables. It is very tasty to eat and now this dish is liked all over India.

Be it South Indian or North Indian dish, earlier it was made and eaten only in those places where it was famous. But gradually all types of dishes are available in all countries. Even in foreign countries all types of dishes are now available. So let us tell you today how to make the famous South Indian Idli Sambar.

इडली सांभर व्यंजन विधि :-

इडली बनाने की सामग्री :-

  1. 2 कप या 2 ग्लास चावल
  2. 1 कप या 1 ग्लास उड़द दाल
  3. 3 कप रवा या सूजी 
  4. 1 कप छाछ 
  5. नमक स्वाद अनुसार
  6. 1 चम्मच राई
  7. 6 या 7 कड़ी पत्ता
  8. 1/2 चम्मच मीठा सोडा
  9. 2 चम्मच कटा हुआ हरा धनिया

पेस्ट बनाने की पहली विधि :- 

2 कप चावल और 1 कप उड़द की दाल छिली हुई (उड़द मोगर) को अलग अलग पतीले मे 12 घंटे के लिए गला दीजिए | जब दोनों याची तरह गल जाए फिर मिक्सर मे पीस कर पेस्ट बना ले | उस पेस्ट को गन्ने से ढककर धूप मे 6 7 घंटे के लिए रख दीजिए या फिर गेहू के आटे के डब्बे मे 8 9 घंटे के लिए जिससे उसमे खमीर जाए | खमीर आया या नहीं यह आपको देखकर हि समझ आ जाएगा | खमीर तब आता है जब आपका पेस्ट जितना था उससे फूल कर ज्यादा हो जाए | खमीर आने के बाद आप उसमे मीठा सोडा डाले और साथ हि नमक डालकर अच्छे से फेट ले |

पेस्ट बनाने की दूसरी विधि :- 

पहला पेस्ट हमने डाल चावल से बनाया था | यह पेस्ट सूजी का है बहुत से लोग सूजी की इडली भी बनाते है | इसमे ज्यादा समय और मेहनत नहीं लगती है | 3 कप सूजी मे आप 1 कप छाछ डाले और 2 या 3 कप पानी (पानी इतना हि डालना है जिससे आपका पेस्ट ज्यादा पेटल ना हो) | उसके बाद उसे 2 या 3 घंटे के लिए छोड़ दे उससे वह याची तरह गल जाएगा | फिर उसमे मीठा सोडा और नमक डाले और अच्छे से घोल को मिक्स कर ले | बस इतना हि सूजी का इडली का घोल तैयार हो जाएगा 

इडली बनाने की विधि :-

उसके बाद इडली के साँचे मे पहले थोड़ा तेल  लगाए जिससे पेस्ट साँचे मे चिपके नहीं | फिर पेस्ट डाले और जिस बर्तन मे आप बना रहे रहे है उसमे पानी डाले | साँचे मे पेस्ट डालने के बाद उसे बर्तन मे रखे और उस बर्तन को ढक दे | 15 मिनट के बाद ढक्कन हटा के चेक करे की इडली बनी है या नहीं या वो कच्ची तो नहीं है |

ठीक से पकी हे या नहीं ये देखने के लिए छोटे चम्मच की डंडी इडली मे डाले अगर पेस्ट उसमे नहीं चिपकता है तो मतलब इडली बन चुकी है | अगर चिपकता है तो उसे थोड़ी देर और पकने दे फिर निकाल ले | इडली स्टैन्ड को थोड़ा ठंडा होने दे उसके बाद चम्मच की मदद से इडली निकाले | फिर एक कड़ाई मे थोड़ा स तेल डाले तेल गर्म होने पर उसमे राई और कड़ी पत्ता डाले और गैस बंद कर दे | फिर उस राई को इडली पर डाले थोड़ा हरा धनिया डाले | यह दिखने मे और स्वाद मे दोनों मे हि अच्छी लगेगी |

इडली सांभर

Idli Sambhar Recipe :-

Ingredients for making Idli :-

  1. 2 cups or 2 glasses of rice
  2. 1 cup or 1 glass of urad dal
  3. 3 cups of rava or semolina
  4. 1 cup of buttermilk
  5. salt as per taste
  6. 1 teaspoon mustard
  7. 6 or 7 curry leaves
  8. 1/2 teaspoon baking soda
  9. 2 teaspoons chopped coriander leaves

First method of making batter :-

Soak 2 cups of rice and 1 cup of peeled urad dal (urad mogar) in separate vessels for 12 hours. When both are well soaked, grind them in a mixer and make a batter. Cover that paste with sugarcane and keep it in the sun for 6-7 hours or in a box of wheat flour for 8-9 hours so that it ferments. You will understand by looking at it whether it has fermented or not. Fermentation occurs when your paste swells more than what it was before. After fermentation, add baking soda to it and add salt and beat it well.

Second method of making batter :-

We made the first paste from dal rice. This paste is of semolina. Many people also make semolina idli. It does not take much time and effort. In 3 cups of semolina, add 1 cup buttermilk and 2 or 3 cups of water (add just enough water so that your batter  does not become too thin). After that, leave it for 2 or 3 hours so that it melts properly. Then add baking soda and salt to it and mix the mixture well. Just this much semolina idli mixture will be ready.

Method of making idli :-

After that, first apply some oil in the idli mould so that the batter does not stick to the mould. Then add the paste and add water to the vessel in which you are making it. After putting the paste in the mould, keep it in the vessel and cover that vessel. After 15 minutes, remove the lid and check whether the idli is cooked or not or is it raw.

To check if it is cooked properly or not, put the handle of a small spoon in the idli and if the paste does not stick to it then it means the idli is ready. If it sticks then let it cook for some more time and then take it out. Let the idli stand cool down a bit and then take out the idli with the help of a spoon. Then pour some oil in a pan, when the oil is hot put mustard seeds and curry leaves in it and turn off the gas. Then put that mustard seeds on the idli and add some coriander leaves. It will look good both in appearance and taste.

इडली सांभर मे सांभर बनाने की विधि :-

सामग्री :-

  1. 3 चम्मच तेल 
  2. 1/2 कप तुअर दाल 
  3. 1 शिमला मिर्च कटी हुई 
  4. 200 gm लौकी कटी हुई 
  5. 1 आलू कटा हुआ  
  6. 1 गाजर कटी हुई 
  7. 200 gm पत्ता गोभी कटी हुई 
  8. 100 gm हरी मटर 
  9. 100 gm सहजन की फली (इच्छा अनुसार)
  10. 3 या 4 हरी मिर्च बारीक कटी हुई 
  11. 2 टमाटर बारीक कटा हुआ 
  12. 1 चम्मच लाल मिर्च 
  13. नमक स्वादनुसार 
  14. 1/2 हल्दी पाउडर 
  15. 1/4 चम्मच हिंग 
  16. थोड़ा कटा हुआ हरा धनिया 
  17. 1/2 चम्मच राई 
  18. 1 चम्मच जीरा 
  19. 7 या 8 इमली 
  20. 5 चम्मच शक्कर
  21. 1 छोटा पैकेट सांभर मसाला 

विधि :- 

तुअर दाल को 3 4 घंटे के भिगो कर रख दे | जब दाल गल जाए तब प्रेशर कुकर मे दाल, शिमला मिर्च, पत्ता गोभी, गाजर, आलू, लौकी, हरी मटर और जो भी सब्जी आपको डालना हो सब डाले | सब्जी डालने के बाद उसमे 3 कप पानी डाले और प्रेशर कुकर बंद कर 2 सीटी ले ले | उससे सब्जीया याची तरह पक जाएगी | उसके बाद कुकर को ठंडा होने दे फिर सभी सब्जियों को एक बर्तन मे निकले और अच्छे से mesh कर ले | सभी सब्जीया अच्छे से मिक्स हो जाएगी |

एक बर्तन मे गर्म पानी कर उसमे इमली को उबाले और शक्कर भी उसी मे दाल दे | जब इमली पक जाए उसे ठंडा होने दे | इमली के बीज निकालकर उसे मिक्सर मे पीस ले और फिर अच्छी तरह छान ले | या ये कहे की इमली की चटनी बना ले |

फिर कड़ाई मे तेल रखे | तेल गर्म होने के बाद उसमे राई, जीरा और हिंग डाले | और साथ हि हरी मिर्च डालकर 2 मिनट पकाए फिर उसमे टमाटर डाले | टमाटर के पकने के बाद उसमे हल्दी पाउडर, लाल मिर्च, नमक डालकर 2 मिनट पकाए | दूसरी तरफ 5 या 6 कप पानी गर्म होने के लिए रख दे | फिर सभी सब्जियों को कड़ाई मे डाले और साथ हि गर्म पानी भी और इमली की चटनी भी | जब सभी अच्छी तरह पक जाए उसमे सांभर मसाला डाले और हरा धनिया | आपका सांभर तैयार है |

सांभर को एक कटोरी मे निकाले और इडली के साथ परोसे | आप चाहे तो नारियल की चटनी भी इसके साथ परोस सकते है | जों दक्षिण भारत मे सबसे ज्यादा बनाई और खाई जाती है इसकी विधि भी आपको किचन ब्लॉग मे मिल जाएगी | या इस लिंक पर आप देख भी सकते है |

इडली सांभर

Method of making Sambar :-

Ingredients :-

  1. 3 tsp oil
  2. 1/2 cup toor dal
  3. 1 capsicum chopped
  4. 200 gm bottle gourd chopped
  5. 1 potato chopped
  6. 1 carrot chopped
  7. 200 gm cabbage chopped
  8. 100 gm green peas
  9. 100 gm drumstick pods (optional)
  10. 3 or 4 green chillies finely chopped
  11. 2 tomatoes finely chopped
  12. 1 tsp red chilli powder
  13. Salt according to taste
  14. 1/2 turmeric powder
  15. 1/4 tsp asafoetida
  16. Some chopped coriander leaves
  17. 1/2 tsp mustard seeds
  18. 1 tsp cumin seeds
  19. 7 or 8 tamarind seeds
  20. 5 tsp sugar
  21. 1 small packet of Sambar masala

Method :-

Soak toor dal for 3-4 hours. When the lentils are cooked, add lentils, capsicum, cabbage, carrots, potatoes, bottle gourd, green peas and whatever vegetables you want to add in the pressure cooker. After adding vegetables, add 3 cups of water and close the pressure cooker and let it whistle twice. This will cook the vegetables well. After that, let the cooker cool down and then take out all the vegetables in a vessel and mash them well. All the vegetables will mix well.

Heat water in a vessel and boil tamarind in it and add sugar to it. When tamarind is cooked, let it cool down. Remove the seeds of tamarind and grind it in a mixer and then strain it well. Or you can say that make tamarind chutney.

Then put oil in a pan. After the oil is heated, add mustard seeds, cumin seeds and asafoetida in it. Also add green chillies and cook for 2 minutes, then add tomatoes. After tomatoes are cooked, add turmeric powder, red chilli, salt and cook for 2 minutes. On the other side, keep 5 or 6 cups of water to heat. Then put all the vegetables in a pan along with hot water and tamarind chutney. When everything is cooked well, add sambhar masala and green coriander. Your sambhar is ready.

Take out the sambhar in a bowl and serve with idli. If you want, you can also serve coconut chutney with it. Which is made and eaten the most in South India, its recipe will also be taken to you in the kitchen blog.

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