4 Ways to make lady finger भिंडी की सब्जी बनाने के 4 तरीके

भिंडी की सब्जी

भिंडी की सब्जी अपने बहुत से restaurant मे घर मे खाई होगी | भिंडी की सब्जी एक इसी सब्जी है जों हर घर मे बनाई जाति है | चाही वो upper class हो या lower class या middle class | यह सब्जी बच्चों मे सबसे ज्यादा पसंद करने वाली सब्जी है  | यह सब्जी हर घर मे बनाई जाती है | भिंडी की सब्जी को अनेक प्रकारों से बनाया जा सकता है | उन्मे से कुछ चार तरीके मे आपको बताने वाली हूँ | यह चार तरीके सिर्फ घरों मे apply किए जाते है किसी restaurant मे नहीं | तो चलिए भिंडी की सब्जी को 4 अलग अलग तरीकों से बनाते है |

4 तरीके भिंडी की सब्जी बनाने के :-

  1. बारीक कटी हुई कतरमा भिंडी
  2. लंबी कटी हुई कतरमा भिंडी
  3. भरमा भिंडी
  4. कुरकुरी भिंडी

You must have eaten okra vegetable in many restaurants as well as at home. okra vegetable is one such vegetable which is made in every household. Be it upper class, lower class or middle class. This is the most liked vegetable among all the children. This vegetable is made in every household. okra vegetable can be made in many ways. I am going to tell you about some four ways out of them. These four methods are applied only in homes and not in any restaurant. So let us make okra vegetable in four different ways.

4 ways to make okra vegetable :-

  1. Finely chopped sliced okra
  2. Long chopped sliced okra
  3. Stuffed okra
  4. Crispy okra

बारीक कटी हुई कतरमा भिंडी की सब्जी :-

सामग्री :-

  1. 1 kg बारीक गोल कटी हुई भिंडी
  2. 5 छोटे चम्मच मीठा तेल (जों भी आप सब्जी मे उपयोग करते है)
  3. 4 हरी मिर्च बारीक कटी हुई
  4. 1/2 चम्मच लाल मिर्च
  5. 2 या 3 लहसुन की कली
  6. 1/2 चम्मच जीरा
  7. नमक स्वाद अनुसार
  8. 1/2 चम्मच हल्दी
  9. बारीक कटा हरा धनिया

भिंडी की सब्जी

विधि :-

सबसे पहले चूल्हे पर कड़ाई रखे उसमे तेल डाले और तेल गरम होने तक इंतजार करे | तेल गरम हुआ या नहीं चेक करने के लिए उसमे थोड़ा सा जीरा डेल अगर वह तड़ तड़ा रहा है तो आपका तेल गरम हो चुका है | फिर उस तेल मे पहले जीरा डाले फिर लहसुन ओर हरी मिर्च लहसुन को थोड़ा हल्का लाल होने तक भुने फिर उसमे गोल बारीक कटी भिंडी डाल दे |

अगर आपको आलू पसंद है तो आप उसमे आलू को बारीक काटकर डाल सकते है । ध्यान रखे की भिंडी की सब्जी को काभी भी ढकना नहीं है ढकने से यह नर्म रहेगी और इसमे चिकनाहट बनी रहेगी | इसलिए भिंडी को ढके नहीं और इसे हमेशा तेज आंच पर हि पकाए | जब भिंडी पक जाए तब उसमे नमक, हल्दी, और लाल मिर्च दाल दे | फिर 5 मिनट तक पकाए अंत मे उसमे हरा धनिया डाले | आपकी घर जैसी कतरमा भिंडी की सब्जी तैयार है |

Finely chopped sliced okra :-

Ingredients:-

  1. 1 kg finely chopped round ladyfinger
  2. 5 teaspoons sweet oil (whatever you use in vegetable)
  3. 4 green chilies finely chopped
  4. 1/2 teaspoon red chili powder
  5. 2 or 3 garlic cloves
  6. 1/2 teaspoon cumin seeds
  7. Salt to taste
  8. 1/2 teaspoon turmeric
  9. Finely chopped green coriander

Method :-

First of all, put a pan on the stove, pour oil in it and wait till the oil gets hot. To check if the oil is hot or not, add some cumin seeds. If it crackles, then your oil is hot. Then add cumin seeds in the oil, then fry garlic and green chilies till the garlic turns light red. Then add finely chopped round okra in it.

If you like potatoes, then you can add finely chopped potatoes in it. Keep in mind that the okra vegetable should never be covered. Covering it will keep it soft and the greasiness will remain in it. So, do not cover the okra and always cook it on high flame. When the okra is cooked, add salt, turmeric and red chili powder in it. Then cook for 5 minutes. Finally add green coriander. Your home-like finely chopped sliced okra vegetable is ready.

लंबी कटी हुई कतरमा भिंडी की सब्जी :-

सामग्री :-

  1. 1 kg बारीक लंबी कटी हुई भिंडी (1 भिंडी के 4 या 8 टुकड़े)
  2. 5 छोटे चम्मच मीठा तेल (जों भी आप सब्जी मे उपयोग करते है)
  3. 4 हरी मिर्च बारीक कटी हुई
  4. 1/2 चम्मच लाल मिर्च
  5. 2 या 3 लहसुन की कली
  6. 1/2 चम्मच जीरा
  7. नमक स्वाद अनुसार
  8. 1/2 चम्मच हल्दी
  9. बारीक कटा हरा धनिया

भिंडी की सब्जी

विधि :-

सबसे पहले चूल्हे पर कड़ाई रखे उसमे तेल डाले और तेल गरम होने तक इंतजार करे | तेल गरम हुआ या नहीं चेक करने के लिए उसमे थोड़ा सा जीरा डेल अगर वह तड़ तड़ा रहा है तो आपका तेल गरम हो चुका है | फिर उस तेल मे पहले जीरा डाले फिर लहसुन ओर हरी मिर्च लहसुन को थोड़ा हल्का लाल होने तक भुने फिर उसमे गोल बारीक कटी भिंडी डाल दे |

अगर आपको आलू पसंद है तो आप उसमे आलू को बारीक काटकर डाल सकते है । ध्यान रखे की भिंडी की सब्जी को काभी भी ढकना नहीं है ढकने से यह नर्म रहेगी और इसमे चिकनाहट बनी रहेगी | इसलिए भिंडी को ढके नहीं और इसे हमेशा तेज आंच पर हि पकाए | जब भिंडी पक जाए तब उसमे नमक, हल्दी, और लाल मिर्च दाल दे | फिर 5 मिनट तक पकाए अंत मे उसमे हरा धनिया डाले | आपकी घर जैसी कतरमा भिंडी की सब्जी तैयार है |

Long chopped sliced okra :-

Ingredients:-

  1. 1 kg Long chopped sliced okra
  2. 5 teaspoons sweet oil (whatever you use in vegetable)
  3. 4 green chillies finely chopped
  4. 1/2 teaspoon red chilli powder
  5. 2 or 3 garlic cloves
  6. 1/2 teaspoon cumin seeds
  7. Salt to taste
  8. 1/2 teaspoon turmeric
  9. Finely chopped green coriander

Method :-

First of all, put a pan on the stove, pour oil in it and wait till the oil gets hot. To check if the oil is hot or not, add some cumin seeds. If it crackles, then your oil is hot. Then add cumin seeds in the oil, then fry garlic and green chilies till the garlic turns light red. Then add finely chopped long okra in it.

If you like potatoes, then you can add finely chopped potatoes in it. Keep in mind that the okra vegetable should never be covered. Covering it will keep it soft and the greasiness will remain in it. So, do not cover the okra and always cook it on high flame. When the okra is cooked, add salt, turmeric and red chili powder in it. Then cook for 5 minutes. Finally add green coriander. Your home-like finely Long chopped sliced okra vegetable is ready.

भरवा भिंडी की सब्जी :-

सामग्री :-

  1. 1 kg भिंडी (जिसमे सिर्फ बीच मे से एक चिरा लगाना है, उसके टुकड़े नहीं करना है)
  2. 7 या 8 छोटा चम्मच खाने वाला तेल
  3. 1/2 चम्मच जीरा
  4. 3 या 4 प्याज
  5. 4 या 5 हरी मिर्च
  6. 7 या 8 कली लहसुन
  7. 1 छोटा टुकड़ा अदरक
  8. 3 या 4 चम्मच मूंगफली दाने
  9. 1 टमाटर
  10. 1 चम्मच लाल मिर्च
  11. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
  12. नमक स्वादानुसार
  13. बारीक कटा हरी धनिया

भिंडी की सब्जी

विधि :-

भरवा भिंडी बनाने के लिए पहले हम उसका मसाला तैयार करेंगे | मसाले मे प्याज, हरी मिर्च, लहसुन और अदरक को मिक्सर मे पीस कर पेस्ट तैयार के लेंगे | फिर कड़ाई मे 3 चम्मच तेल गरम होने के लिए रखेंगे तेल गर्म होने के बाद उसमे जीरा डालेंगे | जीरा थोड़ा सा भून जाए फिर हमने जों पेस्ट तैयार किया किया है उस पेस्ट को तेल मे डाले | प्याज मे पानी होता है इसलिए उस पेस्ट को अच्छे से भुने | जब उस पेस्ट का रंग थोड़ा brown हो जाए उसमे नमक मिर्च और हल्दी पाउडर, मूंगफली दाने डाले | और 2 मिनट के लिए भुने और फिर गैस बंद कर दे, मसाला तैयार है |

मसाला तैयार होने के बाद उसे ठंडा होने दे | उसके बाद उस मसाले को भिंडी मे भरे थोड़ा वक्त लगता है पर स्वाद बहुत अच्छा आता है | अब टमाटर के बारीक टुकड़े के ले | साफ कड़ाई मे 4 चम्मच तेल रखे तेल गर्म होने के बाद उसमे वह भिंडी डाले और बारीक कैट टमाटर और पलटे से हिलाए | फिर भिंडी को धीमी आंच पर पकने दे, उसे ढक दे करीब 20 – 25 मिनट मे भिंडी अच्छी तरह पक जाएगी | अब उसमे बारीक कटा हरा धनिया डाले और गैस बंद कर दे |

घर जैसी भरवा भिंडी की सब्जी तैयार है | इसे पुरी या फुल्के के साथ खाए |

stuffed okra :-

Ingredients :-

  1. 1 kg okra (in which only one slit is to be made from the middle, not cut into pieces)
  2. 7 or 8 teaspoon cooking oil
  3. 3 or 4 onions
  4. 4 or 5 green chillies
  5. 7 or 8 cloves garlic
  6. 1 small piece of ginger
  7. 3 or 4 teaspoon peanuts
  8. 1 tomato
  9. 1 teaspoon red chilli
  10. 1/2 teaspoon turmeric powder
  11. Salt to taste
  12. Finely chopped green coriander

Method:-

To make stuffed okra, first we will prepare its masala. Grind onion, green chilli, garlic and ginger in a mixer to make a paste. Then keep 3 spoons of oil in a pan for heating. After the oil is heated, add cumin seeds to it. When the cumin seeds are fried a little, then add the paste we have prepared to the oil. Onion contains water, so fry the paste well. When the color of the paste turns a little brown, add salt, chilli, peanuts and turmeric powder to it. Fry for 2 minutes and then turn off the gas, the masala is ready.

After the masala is ready, let it cool down. After that fill the masala in the okra . It takes some time but tastes very good. Now take finely chopped tomatoes. Put 4 spoons of oil in a clean pan. After the oil is heated, add the bhindi and finely chopped tomatoes to it and stir with a whisk. Then let the bhindi cook on low flame, cover it, the bhindi will be cooked well in about 20-25 minutes. Now add finely chopped coriander leaves and turn off the gas.

Homemade stuffed ladyfinger curry is ready. Eat it with puri or phulka.

कुरकुरी भिंडी की सब्जी :-

सामग्री :-

  1. 1 kg भिंडी (जिसमे सिर्फ बीच मे से एक चिरा लगाना है, उसके टुकड़े नहीं करना है)
  2. 200 gm मकई का आटा
  3. 6 या 7 हरी मिर्च
  4. 200 gm हरा धनिया
  5. नमक स्वादुनासर
  6. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर

भिंडी की सब्जी

विधि :-

सबसे पहले भिंडी मे बीच से एक चिरा लगा ले | उसके बाद हरी मिर्च ओर हरा धनिया का पेस्ट तैयार कर ले | उस पेस्ट मे नमक और हल्दी पाउडर डाले | उसके बाद उस पेस्ट को अच्छे से मिला ले | फिर भिंडी मे उस पेस्ट को भरे | फिर भिंडी को मकई के आटे मे लपेटे उस आटे मे आपको कुछ भी नहीं मिलन है | फिर कड़ाई मे तेल डाले जितना आप पकोड़े टालने के लिए डालते है | तेल के गरम होने पर भिंडी को तल लीजिए | 5 या 8 मिनट मे तेल से भिंडी निकाल लीजिए | आपकी कुरकुरी भिंडी तैयार है | इसे आप स्नैक्स की तरह भी खा सकते है |

Crispy okra :-

Ingredients:-

  1. 1 kg okra (in which you just need to make a slit in the middle, do not cut it into pieces)
  2. 200 gm corn flour
  3. 6 or 7 green chillies
  4. 200 gm coriander leaves
  5. Salt to taste
  6. 1/2 tsp turmeric powder

Method:-

First of all, make a slit in the middle of the okra. After that, prepare a paste of green chillies and coriander leaves. Add salt and turmeric powder to that paste. After that, mix that paste well. Then fill that paste in okra. Then wrap okra in corn flour. You do not need to mix anything in that flour. Then put as much oil in the pan as you put for frying pakoras. Fry the okra when the oil is hot. Take out the okra from the oil in 5 or 8 minutes. Your crispy okra is ready. You can also eat it as a snack.

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